KÜRESEL ISINMAYA DUR DİYELİM!

KÜRESEL ISINMAYA ARTIK BİR DUR DİYELİM!







14 Mayıs 2012 Pazartesi


Isınmanın iklimlere etkisi kanıtlandı

Küresel ısınmanın, Güney Okyanusu'nun havadaki karbondioksidi (CO2) soğurma kapasitesini azalttığı, bunun çok kaygı verici bir durum olduğu bildirildi.Uluslararası uzmanlardan oluşan bir ekibin 4 yıl boyunca yaptığı ve Science dergisinde yayımlanan araştırmanın katılımcılarından East Anglia üniversitesinden Corinne Le Quere, "İlk kez iklim değişikliğinin Antarktika Okyanusu'nun havadaki karbondioksidi (CO2) soğurma kapasitesinin doygunluk noktasına ulaşmasının sorumlusu olduğunu söyleyebiliriz, bu ciddi bir durum" dedi.
Le Quere, "iklim değişimiyle ilgili tüm bilgi işlem modellerinin bu olayın bu yüzyıl boyunca yoğunlaşarak süreceğini gösterdiğini" belirtti.
Bu araştırmanın, Antarktika'da sera etkisi yaratan gazların birikmesi ve ozonun azalmasının neden olduğu hava akımlarının yoğunlaşmasının, soğurma kapasitesini doyma noktasına getirerek suda biriken CO2'yi açığa çıkardığını da gösterdiği belirtildi.
Bilim insanları, okyanuslar, denizler, göller ve ormanların, insan faaliyetlerinden kaynaklanan CO2 salımının yaklaşık yarısını soğurduğunu, Güney Okyanusu'nun tek başına bu işlemin yüzde 15'ini yerine getirdiğini belirterek, bu okyanusun doyma noktasına ulaşmasıyla atmosferde daha fazla CO2'nin kalacağını ve atmosferdeki sera etkisinin ve ısınmanın artacağını kaydettiler.
Bu araştırmaya katılanlardan Chris Rapley, 19�uncu yüzyıldaki endüstri devriminin başlangıcından bu yana, okyanusların, insanların faaliyetleri nedeniyle atmosfere salınan 500 milyar ton karbonun yaklaşık dörtte birini soğurduğunu söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder